Merele – beneficii pentru sănătate
Merele chiar ţin doctorul la distanţă, fiind denumite deseori „alimente minune”.
Mărul este unul dintre cele mai populare fructe. El conține o lista impresionantă de substanțe nutritive esențiale, care sunt necesare pentru creșterea și dezvoltarea normală. Merele nu conțîn grăsimi săturate și colesterol, însă sunt bogate în fibre alimentare (pectină) care împiedică absorbția de colesterol rău (LDL) in intestine. Fibrele dietetice, de asemenea, ajută la protejarea mucoasei colonului de la expunerea la substanțe toxice prin legarea la cauzatoare de cancer de colon.
Fructele de măr conțîn cantități semnificative de vitamina C și beta-caroten. Vitamina C este un puternic antioxidant natural.
Date nutriționale
100 g de măr cu coajă conține 85% apă, aduce un aport de 52 kcal organismului și conține:
- 0,26 g proteine;
- 0,17 g lipide;
- 13,81 g carbohidrați;
- 2,4 g fibre;
- 10,39 g zaharuri;
- 6 mg calciu;
- 0.12 mg fier;
- 5 mg magneziu;
- 11 mg fosfor;
- 107 mg potasiu;
- 4,6 mg vitamina C
- 54 UI vitamina A.
Sursă: USDA – baza de dată națională pentru nutrienți din SUA.
Principalele beneficii ale merelor
- Merele sunt benefice pentru inimă
Merele au un conținut ridicat de fitochimicale naturale care acționează că antioxidanți puternici atunci când le consumi. Acești compuși neutralizează efectele negative ale radicalilor liberi care deteriorează celulele sănătoase și cresc riscul de insuficiență cardiacă și cancer. În plus, fibrele solubile din coajă merelor reduc absorbția colesterolului din intestine și ajută la reglarea digestiei. - Îmbunătățesc sănătatea dentară
Aceste fructe stimulează producția de salivă, ajutând la reducerea bacteriilor care cauzează apariția cariilor și a altor probleme de igienă dentară. Deși beneficiile merelor nu poate înlocui periuța și pastă de dinți, el poate fi foarte util atunci când nu ai aceste obiecte la îndemână. - Accelerează metabolismul
Mineralele din merele verzi activează metabolismul. Cuprul, fierul, potasiul și manganul stimulează acest proces benefic. Nu uită că obiceiul de a sări peste micul dejun încetinește metabolismul. Însă dacă începi să mănânci ovăz cu mere la micul dejun și să bei o cană de ceai alb, beneficiile vor fi vizibile în scurt timp. - Aport de vitamina A
Merele coapte cresc aportul de vitamina A din organism. O singură porție din aceast delicios fel de mâncare conține 3% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina A. Vitamina A este în special utilă în protejarea vederii, și poate reduce riscul degenerării vederii odată cu înaintarea în vârstă, și chiar a infecțiilor oculare. - Oferă protecție oaselor
Cercetătorii au demonstrat că flavonoidul găsit în măr, numit florizina, poate proteja femeile aflate la menopauza de osteoporoză și poate crește densitatea osoasă. Borul este un alt ingredient conținut de mere care întărește oasele.